Träd alla dessa träd

.
.
.
.
.
.
Hans Lanned står på ett berg & ler mot kameran.

Hans Lanned, scout och naturälskare, tipsar bland annat om att eken är bra för trägolv.

Granen, Sveriges vanligaste träd

Eken, vårt hårdaste träslag i Sverige.

Tallen, tål bränder bättre än de flesta träd.

Björk, bårt vanligaste lövträd i Sverige

Asp, vars löv gärna darrar i en lätt vind.

“Den där eken ser perfekt ut för att ha en gunga i”. En kommentar som en i sällskapet fäller så oskyldigt. Alla håller med och förundras över hur perfekt trädet är för detta fiktiva ändamål. Men du går runt och tänker på något annat. Hur kunde han veta att det var en ek? Frågan i sig leder för det mesta endast till svaret “Jag bara vet det”. Men räds ej. NatHur hjälper dig att få koll på och kunna känna igen de fem vanligaste träden i Sverige.

Nedan kan du läsa om de vanligaste träden i Sverige. Vi har även intervjuat Hans Lanned, scout och naturälskare, för att få mer bra fakta att veta om varje trädsort.

Gran

Pincea abies

Granen är ett barrträd och är grön året om. Granen får kottar som är violetta och gröna. Med tiden blir kottarna bruna. Kottarna är avlånga, längden är cirka 45m i fullvuxet tillstånd. Granen kan bli 200-300 år gammal, 75-150 år i skogsbruk. Den blommar i maj med små röda honblommor. Bra att veta är även att det går att äta granskotten. Använd dem som krydda i sallad eller i bröd, soppor, stuvningar med mera. Man kan också använda äldre barr till te eller mjöd.

42% av den svenska skogen består av gran. Så om du lär dig att känna igen en gran så har du kommit en bra bit!

Hans tipsar:

Granen har en ljus färg i sina fibrer. Man ser skillnad på furugolv och grangolv för det ser ut som morot jämfört med palsternacka. Undertryckt gran (som står för tätt) får små årsringar och blir därför inte så stor, men det blir bra byggmaterial. Gran som får stå ensam med mycket sol växer snabbt och högt och får stora årsringar, dock gör den sig dålig som virke. 

Granen är inte bra att elda med för den sprätter, vilket kan orsaka att elden sprider sig.

Grankottar hänger i ett träd.
Ett stort granträd.

Tall

Pinus sylvestris

Tallen är ett barrträd, längden är cirka 25-30 meter i fullvuxet tillstånd. Tallen har glesare grenar som börjar högre upp på stammen jämfört med granen. Tallen tycker om att växa på platser med mycket sol. 

Knopparna är äggrunda, kådiga och gulbruna till rödskiftande. Kotten är hängande, grön och brun. Tallar tål eld mycket väl och efter skogsbränder kan det förekomma tallar som fortfarande lever. Årsskotten innehåller mycket vitamin C.

Lär du dig åtminstone hur gran eller tall kan se ut kan du alltid köra uteslutningsmetoden, så pass mycket gran och tall har vi i Sverige.

Hans tipsar:

Tallen har kåda som är klibbig som sirap och luktar gott. Tjärved är koda som har torkat ihop och brinner fantastiskt bra. Tjärved är bra att göra stickor av om man vill göra upp eld. Det blir som ett tomtebloss.

Tallkottar hänger i ett träd.
Ett tallträd.

Björk

Vårtbjörk och glasbjörk är såpass lika att Linné gav dem samma latinska namn. Det har ändrats efter det till Betula pendula och Betula pubescens.

Längden är cirka 20 m i fullvuxet tillstånd (vårtbjörken blir något kortare). Träden kan bli över 100 år i naturen. 

Björk är lövträd som har vit stam med svarta prickar. Bladen är gröna, rundade och enkeltandande. Höstfärgen är gul och orange. Saven går att dricka mot vårtrötthet.

Hans tipsar:

Björk är det som är bäst att använda för brasor. Den brinner bra och lugnt. I maj när björken savar (drar åt sig mycket fukt) kan man skära loss barken. Barken som också kallas för näver är då mycket mjuk och fin och går bra att använda till att bland annat fläta korgar.

Björklöv.
Två björkträd.

Ek

Skogsek Querqus robur

Eken är ett lövträd och kan bli cirka 30 m i fullvuxet tillstånd. Eken är kraftig, särskilt när den får växa ensam. Bladen är strödda. Ovansidan av bladen är mörkgrön och kal medan undersidan är blekgrön och kal eller glest strävhårig. Eken kan bli uppåt 1 000 år gammal. Vikingarna ansåg att eken symboliserade åskguden Tor och i senare tider har man ärat prominenta personer med eklövskransar.

Hans tipsar:

Eken är det hårdaste träslaget av alla. Det går inte att sätta en spik i en ekplanka. Ek är lämpligt som golv. Hårdheten gör att det inte blir några märken och håller länge. Dock är träslaget svår att elda med för att det är svårt att få fyr på men om man väl får det så brinner det länge.

Ett ekträd i en skog.
Ett eklöv.

Asp

Populus tremula

Aspen är ett lövträd som sällan blir över 100 år. Löven darrar i en lätt vind. Knopparna är ganska stora med flera knoppfjäll som är spetsiga, klibbiga och kala. Bladen är strödda och gröna samt äggrunda med vågig eller trubbigt tandad kant. Höstfärgen är rödorange till klargul. Fröna ser ut som stavar med långa hår vid basen. Aspen används ofta till att göra tändstickor. ”Asplöv darrar av rädsla att avverkas och bli till tändstickor.”

Hans tipsar:

Darrningen av löven är det främsta kännetecknet för aspen. Aspen är ett bra träslag att slöjda med för att det är ett rent träslag (utan många kvistar) som inte ger många märken i träet.

Två aspträd.
Asplöv.

Reporter: Lovisa Lundqvist

Foto: Lovisa Lundqvist & Pixabay.com

Källa: Se länkar: Gran, gran, gran, tall, tall, björk, björk, björk, ek, ek, asp, asp

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson