Kul att plocka svamp – men välj rätt

Ett par gula kantareller i skogen.

oooooooooooooooooooooooooooo

Svampplockning lockar ut många i naturen. Här får du veta mer om några goda ätliga svampar och några som är riktigt farliga.

ooooooooooooooo

Matsvampar

ooooooooooooooo

1 Karljohansvamp (Boletus edulis)

Karljohansvamp anses av många finsmakare som den kanske allra främsta matsvampen. Svampköttet är vitt, strax under hatten som är svagt brunviolett. Karljohan kan plockas i både löv- och barrskog. Den växer ofta i skogsbryn och har en mild, fyllig smak och fast konsistens. Egentligen är den en sopp, den bildar mykorrhiza och är beroende av ett värdträd. Karljohan gillar varma somrar och förutom att den är en god matsvamp kan den också torkas och användas som smaksättare. Latinska namnet betyder ”ätlig klump”.
Svampen växer i nästan hela Europa, från Skandinavien till Italien.

En Karljohansvamp i skogen.

2 Gul kantarell (Cantharellus cibarius)

Gul kantarell är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art. Svampen är trattformig och mellan fem och tio centimeter hög. Hatten är tre till tolv centimeter bred. Färgen kan variera från gul till mörkt orange. Gul kantarell är lätt att upptäcka och känna igen och är den absolut populäraste matsvampen för amatörplockare. Den är en god matsvamp och har en fruktig och lite örtig smak och går både att konservera och frysa in.
Gul kantarell trivs på samma ställen år efter år. Den växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Eftersom kantareller kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar. De växer i grupper, gömmer sig gärna bland mossa, under lövtäcken eller nära sjöar och kärr. Säsongen för gul kantarell börjar i juli och varar in i oktober.

Gul kantarell i skogen.

3 Trattkantarell (Craterellus tubaeformis)

Trots namnet är trattkantarellen inte någon äkta kantarell. Och till skillnad från den gula kantarellen har den en ihålig fot. Hatten är tunn, ovansidan är ljust brun till brunsvart. Foten är brungul till gul. Trattkantarell är en omtyckt matsvamp och Västmanlands landskapssvamp. Den trivs i barrskog bland mossa och växer ofta i stora grupper.  Den kan bli upptill tolv centimeter hög och fem centimeter bred.
Trattkantarellen är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norra delen av landet. Svampsäsongen börjar i september och sträcker sig in i oktober.
Trattkantarellen har förväxlats med den dödligt giftiga toppig giftspindling, trots olika utseende, eftersom de båda svamparna växer i liknande miljö och kan förväxlas genom slarv.

oooooooooooooooooo

Ett par trattkantareller i skogen.

Redan som barn vet vi att man aldrig ska plocka röd flugsvamp men här är tre andra svampar som du ska sky som pesten.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Giftiga svampar

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

1 Vit flugsvamp (Amanita virosa)

Vit flugsvamp är som namnet anger vit och har en hatt som är mellan fem och tolv centimeter bred. På foten sitter oftast en ring, men ibland kan den saknas.

När den vita flugsvampen är ung kan den likna ett ägg eftersom den nedre delen av foten är uppsvälld.
Vit flugsvamp växer i mossig barrskog och i bokskog. Svampens gift skadar levern. Tecken på förgiftning är vattentunna diarréer, illamående och kräkningar som börjar flera timmar efter svampmåltiden. Risken för allvarlig leverskada är stor. Förgiftningen kan till och med leda till döden.

Giftig vit flugsvamp.

2 Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides)

Lömsk flugsvamp har en hatt som är fem till tolv centimeter och färgen varierar från nästan helt vit till grönaktig till grå och ljusbruna nyanser. Skivorna är vita. Foten har en tunn ring, som ibland saknas. Nedre delen av foten är uppsvälld. Lömsk flugsvamp växer i lövskog, blandskog och på ängsmarker med bok, ek och hassel.

Lömsk flugsvamp innehåller samma gift som den vita flugsvampen ovan och ger samma symtom.

Giftig lömsk flugsvamp.

3 Toppig giftspindling (Cortinarius rubellus)

Toppig giftspindling varierar i färg från röd till gulbrun och brun. Hatten är ofta toppig och varierar mellan fyra och åtta centimeter bred.
Svampen växer i mossig barrskog och lövskog med ek, bok och hassel.
Giftet skadar njurarna. Tecken på matförgiftning börjar inte förrän efter flera dagar. Symptomen kan vara illamående, kräkningar, ökad törst, muskelvärk, och/eller ökade eller minskade urinmängder. Den förgiftade kan behöva få dialysbehandling under lång tid och kanske till och med njurtransplantation.

En snarlik art som innehåller samma gift är orangebrun giftspindling (C. orellanus). Den växer i lövskog med ek, bok och hassel.

Giftig toppig giftspindling.
Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson