Så mår du bra i naturen

En grupp människor som gör yoga i skogen.

Naturen gör oss friskare enligt naturhälsoforskningen.Kanske inte så märkligt med tanke på att vi i årtusenden, generation efter generation, levt mitt i grönskan. Men hur gör naturen oss friskare?

Dagsljus är nyttigt

Dags- och solljus sätter igång viktiga funktioner i kroppen och stödjer den naturliga dygnsrytmen. Vi blir friskare av att röra oss ute när det är ljust. Dagsljuset gör att vi sover bättre och det kan till och med i vissa fall skydda mot sjukdom.

Utomhusluft är hälsosamt

Utomhusluft är bättre för hälsan än inomhusluft. Det gäller även för luften i stans parker och stadsnära friluftsområden. Så det är bra att ta sig utanför dörren, om så bara för en kort tur i närmaste park.                                 

Synen blir skarpare

Aktiviteter utomhus i naturen kan förebygga närsynthet, inte bara hos barn, utan även hos unga vuxna. Studier har även visat att barn som växer upp i gröna grannskap har mindre risk för övervikt senare i livet. Att leka vid platser med mycket vegetation ger också barnen bättre koncentrationsförmåga. Inte nog med det, studier tyder också på att barn som rör sig mycket på ojämnt underlag, alltså i naturen, blir intelligentare.

Lindrar stress

I studier och arbetsliv är vi ofta stillasittande och har höga psykiska krav. Koncentrations- och minnesbesvär är ganska vanligt. Forskningen visar att vistelser i naturen minskar negativa känslor och stress, ökar mental återhämtning och prestation samt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Idag används natur och trädgård bland annat vid rehabilitering av utmattningssyndrom och lättare hjärnskador.

Skogen är en hälsokälla

När sinnena, syn, hörsel, smak, lukt och känsel, stimuleras sänks mängden stresshormon. Forskningsstudier tyder till och med på att skogens doftämnen, fytoncider, som träd och växter utsöndrar, kan påverka immunförsvaret positivt. Likaså syns hälsoeffekter av skogsbad, alltså att bada i en sjö mitt i naturen.

Kan öka livslängden

Flera studier inom naturhälsoforskningen visar på samband mellan ökad livslängd och att bo nära grönområden. Statistiskt sett är fördelen med att bo nära grönska störst för människor med lägre socioekonomisk status. Upplevd ohälsa ökar med avståndet till naturen och grönområden.

Allergierna kan minska

När vi är i naturen utsätts vi för mer mikrober (mikroorganismer) än inomhus. Allergiforskarna anser att en för steril miljö i barndomen, där vi inte utsätts för tillräckligt många mikrober, ökar risken för allergier.
Den svenska läkaren och professorn i bakteriologi, Agnes Wold, har i sin forskning kommit fram till att den bästa uppväxtmiljön för barn är att bo på en lantgård med djur.

Reporter: Carina Eliasson Foto: Nikolas Nilsson (Källa: SLU, KI)

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson